Lef en ICT’ers?


We hebben een tekort in Nederland. Hoor ik dat goed? De ICT-branche suggereert op het NOS Journaal dat er te weinig ICT’ers zijn. Banen in overvloed. Althans, dat zou je dan verwachten… Realistisch gezien is het vak ICT’er a.k.a. “nerd” een minder aanlokkelijke ambitie aan het worden. Wie begrijpt dit niet?

Natuurlijk wil iedereen wel ICT-projecten leiden of belangrijk verschil voor de toekomst maken. Maar het moet niet te moeilijk worden allemaal. In een pool/team een bijzondere en eigen bijdrage leveren? Dat is lastig en zeldzaam aan het worden ( vooral als dat vervangbaar en autonoom moet volgens de wet DBA). En dan zijn er nog zoveel diciplines en specialismen in het vakgebied. En de opdrachtgever heeft ook wel eens ergens de bel horen luiden.

Toch kunnen ze die ICT’ers niet vinden. Wel gek dat ze weer om een zeehond met drie benen en een kunstgebit vragen. Want dat doen ze gerust. Het mag wel wat kosten, maar dan willen ze ook ongekende kunstjes zien. Hoe meer specificaties hoe zeldzamer het exemplaar. We kijken niet meer naar bewezen resultaten of arbeids-ethos. Nee die hydro-techno-nerd, met die spiffy flux retro epics, die willen we. Of gewoon wat via het vaste clubje, conform de mantelovereenkomst, geen risico a.u.b.

Wat zoek je eigenlijk? Employment of deployment?

Klik, klik, cookie, klik, “I Agree”, klaar. Niet dat je altijd exact weet wat je gedaan hebt, waarom je bijv. de persoonsgegevens voor het leuke overzichtje totaal onversleuteld over een lijn gooit. Het zal de meesten niet eens opvallen. Zo doen velen het. Whoehahaha. (wie was dat?) Ja je bent ingeschreven. Mag je langskomen? Daarna voldoende inzet en aanwezig zijn en dan komen de centjes wel binnen.
Dat is het employment. (ofwel Inspanning/inzet)

Fail, Fix, Repeat..
Dat is deployment. (Ofwel Resultaat/fixed-price)

Beide vraagt van de opdrachtgever lef! Maar ook de opdrachtnemer moet investeren en en uithoudingsvermogen hebben.

In het geval van employment gaat dat dan soms via een recruiter. En deployment direct bij opdracht.

Als je je als ICT’er beperkt tot een van beide, dan loop je nogsteeds risico:

  • Vanuit employment: Tja, een klusje kan ineens klaar zijn…
  • Vanuit deployment: Vaste klanten kunnen besluiten dat ze elders goedkoper uit zijn, ze outsourcen, insourcen of terwijl ze naar een public cloud afdrijven.

Maar nu blijkt dat het tekort aan ICT’ers nog een dimensie extra heeft gekregen.

Denk maar eens aan de recruiters, die bieden namelijk alleen employment. En krijgen bij tekorten in de markt grotere problemen!

Ze rennen voor anderen de benen onder hun lijf vandaan. Ze zetten zich tot het uiterste in om de juiste match te maken… Maar dat lukt bijna niet want ze krijgen soms maar 3 maanden om hun targets te halen; mogen niet teveel mismatches maken (want dan daalt het vertrouwen bij opdrachtgevers); tenslotte zijn ze zelf ook weer afhankelijk van brokers of HR.

 

Hoe kunnen we dit echt laten werken?

Knock-out criteria’s zijn niet altijd wat er werkelijk toe doet. Wat denk je van: Ambitie? Wat wil je leren? Inzet? Ruimte om te innoveren? Creativiteit?

Bedenk dit: Als je weer ‘s geen ICT’er kunt vinden? Wees dan direct in je contact. Zorg voor korte lijnen. Want hoe meer beslis-schijven des te meer strict (lees:onmogelijk) de matching!

Zoek je nogsteeds een zeehond met drie benen en een kunstgebit? Of een echte ICT’er? Heb jij wel het lef om gewoon beslissingen te nemen? Verwacht je dan ook veel terug?

Bel me: 0654766788

 

P.S. Zoek je liever via een recruiter? Kies er dan eentje die voor beide partijen zich aan afspraken houdt, betrokken is en echt werk laat zien!

De enige recruiter waar ik tot vandaag ooit werk van heb gekregen en waar ik mijn ervaring op baseer is Rosan Laarveld, zij heeft mij uitstekend geholpen en weet de eigenschappen van vraag en aanbod subliem te combineren.